🛒🛍️PRIMA PERECHE DOAR 9 LEI

×
Cum să îți protejezi ochii?

Sfaturi simple pentru ochi sănătoși

Ochii tăi sunt o parte importantă a sănătății tale. Există multe lucruri pe care le poți face pentru a-i menține sănătoși și a te asigura că vezi cât mai bine. Urmează acești pași simpli pentru a te bucura de vedere sănătoasă până la o vârstă înaintată.

 

1. Fă un examen de fund de ochi

Poate crezi că vederea ta este bună sau că ochii tăi sunt sănătoși, dar vizita la medicul oftalmolog pentru un examen complet care implică dilatarea pupilelor este singura modalitate de a fi cu adevărat sigur. Când vine vorba de probleme comune de vedere, unii oameni nu realizează că ar putea vedea mai bine cu ajutorul ochelarilor sau al lentilelor de contact. În plus, multe boli oculare comune, cum ar fi glaucomul, ochiul diabetic și degenerescența maculară legată de vârstă, adesea nu au semne de avertizare. Un examen de fund de ochi este singura modalitate de a detecta aceste boli în stadiile incipiente.

În timpul unui examen de fund de ochi, oftalmologul îți administrează picături în ochi pentru a dilata sau lărgi pupila, permițând astfel să intre mai multă lumină în ochi, la fel cum o ușă deschisă lasă să intre mai multă lumină într-o cameră întunecată. Acest lucru îi permite oftalmologului să vadă bine partea din spate a ochilor și să examineze eventualele semne de daune sau boli. Oftalmologul este singurul care poate determina dacă ochii tăi sunt sănătoși și dacă îți folosești vederea la capacitate maximă.

 

2. Cunoaște istoricul de sănătate a ochilor din familia ta

Discută cu membrii familiei tale despre istoricul lor privind sănătatea ochilor. Este important să știi dacă cineva a fost diagnosticat cu o boală sau afecțiune, deoarece multe sunt ereditare. Acest lucru te va ajuta să determini dacă ai un risc mai mare de a dezvolta o boală sau condiție oculară.

 

3. Mănâncă sănătos

Sănătatea ochilor începe cu mâncarea din farfurie. Nutrienți precum acizii grași omega-3, luteina, zincul și vitaminele C și E ar putea ajuta la prevenirea problemelor de vedere legate de înaintarea în vârstă, precum degenerescența maculară și cataracta. Pentru a obține acești nutrienți, umple-ți farfuria cu:

Frunze de culoare verde închis precum spanacul, varza kale și varza creață

Somon, ton și alți pești grași

Ouă, nuci, fasole și alte surse de proteine care nu provin din carne

Portocale și alte citrice sau sucuri

Stridii și carne de porc

 

4. Menține o greutate sănătoasă

Supraponderabilitatea sau obezitatea cresc riscul de a dezvolta diabet și alte boli sistemice, care pot duce la pierderea vederii, cum ar fi ochiul diabetic sau glaucomul.

 

5. Renunță la fumat sau nu te apuca niciodată

Fumatul este la fel de dăunător pentru ochii tăi cum este pentru întregul corp. Studiile arată că fumatul poate duce la creșterea riscului de degenerescență maculară asociată cu îmbătrânirea, cataractă și leziuni ale nervului optic, toate având potențialul de a cauza orbire.

 

6. Fă exerciții pentru ochi

Aceste exerciții simple te ajută să menții o vedere optimă și pot, de asemenea, să țină la distanță acele pete vizuale enervate. Fă aceste exerciții la prima oră a dimineții, înainte de culcare sau de fiecare dată când îți simți ochii obosiți. Asigură-te că ai mâinile curate și că ești relaxat. Fă-le zilnic și s-ar putea să vezi îmbunătățiri în decurs de o lună.

Încălzește-ți ochii. Freacă-ți palmele una de cealaltă pentru a produce căldură, iar apoi pune-le pe ochi timp de cinci secunde. Repetă de trei ori.

Rotește-ți ochii. Începe prin a privi în sus, apoi rotește-ți ochii de 10 ori în sensul acelor de ceasornic și de 10 ori în sens invers.

Concentrează-te. Ține un pix la distanță de un braț, concentrează-ți ochii pe el și apropie încet pixul până când se află la aproximativ 15 centimetri de nasul tău. Apoi îndepărtează-l încet, menținându-ți ochii ațintiți asupra pixului, de 10 ori în total.

Masează-ți tâmplele. Folosind încheieturile degetelor mari, masează-ți tâmplele în cercuri mici, de 20 de ori într-o direcție și de 20 de ori în cealaltă. Repetă aceleași mișcări și deasupra sprâncenelor, apoi sub ochi, pe ambele părți ale punții nasului.

Trage un micuț pui de somn. Întinde-ți capul pe spate, închide ochii și relaxează-te timp de 3 minute.

 

7. Poartă ochelari de soare

O pereche potrivită de ochelari de soare te va ajuta să-ți protejezi ochii de razele ultraviolete (UV) ale soarelui. Prea multă expunere la razele UV crește șansele de cataractă și degenerescență maculară.

Optează pentru o pereche care blochează între 99% și 100% din razele UVA și UVB. Lentilele de tip wraparound ajută la protejarea ochilor din lateral. Lentilele polarizate reduc strălucirea în timpul condusului.

 

8. Nu sta prea mult cu privirea ațintită la ecranul computerului

Privitul fix pe perioade lungi la ecranul unui computer sau al unui telefon poate cauza:

Oboseala ochilor

Vedere încețoșată

Probleme de focalizare la distanță

Uscarea ochilor

Dureri de cap

Dureri de gât, spate și umeri

Pentru a-ți proteja ochii:

Asigură-te că prescripția ochelarilor sau a lentilelor de contact este la zi și potrivită pentru privitul la ecranul unui computer.

Dacă oboseala ochilor nu dispare, adresează-te medicului tău în legătură cu ochelarii pentru calculator.

Mută ecranul astfel încât ochii tăi să fie la același nivel cu partea de sus a monitorului. Acest lucru îți permite să te uiți ușor în jos la ecran.

Încearcă să eviți strălucirea produsă de ferestre și lumini. Folosește un ecran anti-orbire dacă este necesar.

Alege un scaun confortabil, care să te sprijine. Poziționează-l astfel încât să ai picioarele plate pe podea.

Dacă ai ochii uscați, clipește mai mult.

Odihnește-ți ochii la fiecare 20 de minute. Privește la o distanță de 6 metri timp de 20 de secunde. Ridică-te cel puțin o dată la 2 ore și ia o pauză de 15 minute.

 

9. Oferă-le ochilor tăi un moment de relaxare

Un somn suficient este esențial pentru sănătatea ochilor. Somnul permite ochilor să se odihnească, să se repare și să se recupereze complet. Un somn insuficient îți poate slăbi vederea, așa că încearcă să dormi 8 ore de somn odihnitor pe noapte.

 

10. Evită conjunctivita/infecțiile

Pentru a evita riscul de infecție, spală-te întotdeauna bine pe mâini înainte de a-ți pune sau de a-ți scoate lentilele de contact. Asigură-te că dezinfectezi lentilele de contact conform instrucțiunilor și că le înlocuiești atunci când este cazul.

Folosește un prosop curat de fiecare dată când îți ștergi fața. Nu împărți prosopul sau șervețelele de față cu alte persoane, deoarece acestea pot transmite conjunctivită.

Nu împrumuta machiajul, pensulele de machiaj, lentilele de contact sau ochelarii.

 

11. Îndepărtează machiajul și lentilele de contact în fiecare seară

Nu uita să îți scoți lentilele de contact înainte de culcare, în fiecare seară. Dormitul cu lentile de contact poate permite bacteriilor dăunătoare să se dezvolte în ochi, ducând la infecții.

 

Aproape un milion de americani ajung la medic în fiecare an din cauza infecțiilor provocate de lentilele de contact, mulți dintre ei pentru că au dormit cu lentilele de contact sau pentru că nu le-au îngrijit corespunzător. Asigură-te că îți scoți și îți cureți lentilele în mod corespunzător în fiecare zi.

În cazuri grave, oamenii au orbit din cauza îngrijirii precare a lentilelor de contact, care a dus la dezvoltarea amibelor.

În mod similar, trebuie să îți demachiezi ochii în fiecare seară. Acest lucru va împiedica bucățile mici de machiaj să ajungă în ochi și, eventual, să îți zgârie corneea. Dacă rămâi cu rimelul pe gene, genele devin rigide și se pot îndoi, înțepându-te în ochi.

 

12. Utilizează ochelari de protecție/de sport

Dacă la locul de muncă sau acasă utilizezi materiale periculoase sau care se pot transmite pe calea aerului, poartă ochelari de protecție.

Sporturi precum hochei pe gheață, racquetball și lacrosse pot duce, de asemenea, la leziuni ale ochilor. Poartă ochelari protectori. Căștile cu protecție facială sau ochelarii de sport cu lentile din policarbonat îți vor proteja ochii.

 

13. Nu citi/folosi telefonul mobil în lumină slabă

Deși lumina slabă nu îți va afecta negativ vederea, îți va obosi ochii mai repede. Cel mai bun mod de a poziționa o lampă de citit este să lumineze direct pe pagină, nu de peste umăr. O lampă de birou cu un abajur opac îndreptat direct spre materialul de citit este cel mai bun aranjament posibil. O lumină care vine de pe deasupra umărului va provoca o strălucire, reducând vizibilitatea materialului de lectură.

 

14. Nu citi într-un autobuz în mișcare sau în timp ce mergi

Ochii noștri se concentrează pe o zonă foarte mică atunci când „văd”. Dacă mijlocul tău de transport nu este unul lin, atunci mâna ta (sau suportul de pe care citești) va trepida foarte mult. Acest lucru va face ca ochii tăi să se refocalizeze în mod repetat, ceea ce nu este ideal pentru ei. Dacă mijlocul de transport este instabil, evită să citești în timpul călătoriei.

 

15. Compresele calde ajută ochii

O compresă este calmantă. Îți poate face ochii să se simtă mai bine imediat. De asemenea, poate:

 

Să adauge umezeală. Poate atenua senzația nisipoasă care apare odată cu uscarea ochilor.

Să împiedice acumularea uleiurilor naturale. Glandele de la nivelul pleoapelor produc ulei. Uneori, acest ulei se îngroașă sau devine lipicios și poate bloca glandele. Pleoapa ți s-ar putea umfla (blefarită), sau ai putea dezvolta un orjelet sau un salazion. Căldura unei comprese poate subția uleiul, ajutându-l să se dreneze mai ușor.

Să amelioreze durerea. Dacă te confrunți cu roșeață sau disconfort din cauza conjunctivitei sau altei infecții, o compresă îți aduce alinare rapidă.

Să calmeze spasmele musculare sau durerea. Căldura umedă a unei comprese îți poate relaxa ochiul.

Retur în 60 de zile
Ochelarii nesatisfăcători pot fi schimbați sau rambursați în termen de 60 de zile de la primire.
365 de zile garanție
Acoperirea oricărui defect de materiale și de manoperă.
Chat live 24/7
Suntem mereu online pentru tine.